Staffordshire Bullterrier

STAFFORDSHIRE BULLTERRIER

Positiv, nyfiken, modig, intensiv, lojal, rolig, kärleksfull.

 

Historik

Staffordshire Bullterrier är en hund av kamphundstyp, vilket innebär att den, en gång i tiden, selektivt avlats för kamp. 

På 1700 & 1800 talet var det mycket vanligt med så kallade blodsporter som till exempel bull- & bear-baiting. Det gick ut på att man bland annat hetsade hundar på tjurar eller björnar. Till störst del var detta för nöjes skull och för vadslagning men man ansåg även att tjurens kött blev mörare. 

Till dessa blodsporter användes Bulldoggs som avlats och tränats för att bita sig fast, helst i djurets nos, och inte släppa taget. När det år 1835 blev förbjudet att hetsa djur mot varandra blev det näst intill omöjligt att fortsätta dessa blodsporter med stora djur men hundkamper och tuppfäktning fortsatte eftersom dessa var relativt lätta att hålla hemliga.


Nu byttes behovet av en stor kraftig hund som kunde slåss med stora djur mot ett behov av en mindre, kompakt och uthållig hund. Man korsade Bulldoggs och Terriers som blev kända som Bull and Terrier hundar och i det fattiga gruvsamhället Staffordshire korsade man dessa Bull and Terriers med mindre Terriers. Fram växte en kompakt, muskulös kamphund som sedan skulle utvecklas till vår fantastiska ras Staffordshire Bullterrier.

Staffordshire var ett mycket fattigt område där vadslagning i hundkamper och uppfödning av kamphundar var både ett nöje och en extra inkomstkälla. Hundarna avlades selektivt för att klara sig länge i en fight men det var lika viktigt att både ägare och främmande personer kunde hantera hunden både i och utanför ”the pit”. 


Rasen blev erkänd av The Kennel Club 1935 och sen dess har det funnits andra mål med aveln än att hunden ska vara en bra kamphund. 

Det man inte får glömma är dock att staffen aldrig avlats för motsatsen, man har aldrig aktivt försökt avla bort eller dämpa staffens egenskaper som historiskt gjort den till en vinnande kamphund. Man har heller inte avlat för att den ska kunna samarbeta & umgås med andra hundar. Därför bör det inte komma som en överraskning om en staffe i vuxen ålder ryker ihop med andra hundar, framförallt hundar den inte känner. 


Staffen har snabbt växt i popularitet och röstades år 2021 fram till Storbrittaniens mest populära ras,

Här i Sverige har dom också blivit väldigt populära, med runt 1000 nyregistrerade hundar per år ligger dom med på top -20 listan.

Utseende och egenskaper

Mankhöjd:      36-41 cm

Vikt:              Tik, 11-15,5kg Hane, 13-17kg

Ursprung:       Storbritannien

Anv. omr:       Sällskapshund

Mentalitet:      Energisk, orädd, tillgiven & modig.

 

Staffen har en enorm fysisk kapacitet och är ett riktigt muskelpaket.

Den hänger med på det mesta oavsett det rör sig om slappa dagar i soffan,

härliga promenader eller mer krävande träning, oavsett det är fysiskt eller mentalt.

Då den saknar underull kan den ha lätt till att bli nedkyld vid kallt och/eller blött väder,

man får räkna med att den behöver ha täcke eller overall på sig under höst/vinter.

Hälsa

 

Det finns i dagsläget inget specifikt hälsoprogram för staffen, dvs det finns inga krav på att hälsotesta de hundar som går i avel. Det ligger därför hos varje enskild uppfödare att besluta om vilka hälsotester man gör, därför är det också viktigt som valpköpare att välja en avkomma från hälsotestade föräldrar och ärliga uppfödare.

 

Vill man veta mer om hur aveln för rasen ser ut kan man gå in och läsa rasens avelsstrategi här. 

Det finns även mycket och pålitlig information på rasklubbens hemsida