Harry Potter - A

Bosse

Veilabakken's Like A Rolling Stone

HD A/A

ED 0/0

Ögon u.a.

L2hga / HC clear by parents

BPH med skott

Ada

Tiny Clown's Ford Crown Victoria

HD B/B

ED 0/0

Ögon u.a.

L2hga/HC clear by parents

BPH med skott

Jag förälskade mig tidigt i Bosse, vad jag fått höra var han väl balanserad både fysiskt och mentalt. Hans BPH tilltalade mig och det kändes som han skulle vara en bra match med Ada. Tryck under tassarna men samtidigt har han tassarna på jorden. Jag hade även hört att hans uppfödare var väldigt petig med vilka hundar hon använder i avel.


När jag träffade honom var han precis som jag tänkt mig, balanserad var det perfekta ordet att beskriva honom med.


Ada, är en "allt eller inget" hund som dom flesta skulle beskriva som högenergisk. Hon har en personlighet man måste älska, mjuk men inte rädd, trygg beskriver henne väldigt bra. Hon har aldrig haft roligare än den dag vi gjorde hennes BPH! Hon kommer ur friska allergifria linjer.


Jag ville ha en frisk, allergi fri hane med friska linjer som kunde väga upp Adas lite crazybananas sida och även utseendemässigt var närmare terrierbull, alltså varken bull eller terrier, då Ada är något mer terrier än bull. 


Bosse passade oss perfekt!


Vi förväntar oss valpar som är inom rasstandard, friska och sunt byggda. Sociala och trygga, hundar som hänger med på allt som erbjuds. Största förhoppningen är att dom ska ha en bra av och på knapp och tänka innan dom handlar.

Kombinationen Ada x Bosse

Luna

Aurora Sinistra

HD A/A

ED 0/0

Ögon u.a. 2019

L2hga/hc clear by parents

Albus

Albus Dumbledore

HD A/A

ED 1/2

Ögon u.a. 2019

L2hga/hc clear by parents

Enzo

Arcturus Black

HD 

ED 3/3 (FCP)

Ögon u.a. 2019

L2hga/hc clear by parents

Harry Potter - A kullen

Kronk

Alastor Moody

HD A/B

ED 0/0

Ögon u.a. 2019

L2hga/hc clear by parents

Naomi

Apolline Delacour

HD B/B

ED 0/0

Ögon u.a. 2019

L2hga/hc clear by parents

Cleo

Andromeda Tonks

HD A/A

ED 0/0

Ögon u.a. 2019

L2hga/hc clear by parents

Parningen

Ada tyckte det passade bra att börja löpa så att parningen skulle bli lagom till nyår, ettpar månader senare än jag räknat med... haha, men så blir det ibland.

Den 29 december åkte vi upp till Norge för en första parning, tror det var dag 11 i löpet. Då hade vi tagit ett progesteronprov två dagar innan där man trodde fyra dagar senare var en bra dag, men helst skulle man tagit om det. Dock var det helg så det gick inte. Vi kom istället överens med Sandra (som äger Bosse) om att vi parar henne efter två och fyra dagar.

Så på Nyårsafton var vi i Norge för en andra parning.

Båda parningarna gick fint, dom fastna fort och hängningarna långa, lite för långa så vi fick hjälpa till att hålla upp framförallt Ada. Det kan jämföras med att stå planka, i dessa fall ca 45 min. 

Dräktigheten

Över det stora hela gick hela dräktigheten väldigt bra, hon var i stort sett som vanligt hela vägen. Mådde lite illa i mellan åt och hungrig som aldrig förr, men det får man va när man är dräktig. Redan efter två veckor tyckte jag man kunde se skillnad på henne, midjan var bredare och underlinjen förändrad. Det kanske var inbillning, men jag inbillade mig rätt iaf :-P

Vid tre veckor syntes det tydligt!


När det gått 34 dagar sen första parningen gjorde vi ett ultraljud, bara för att jag var så nyfiken så jag höll på att spricka!

Man kunde se fyra fosterblåsor, normalt stora för tiden hon vart dräktig. Jag fick se dom små liven, deras små hjärtan slå... att jag inte dog, känslan går inte beskriva och det kom allt en lyckotår eller två. Allt blev så verkligt!

Valpningen

Dag 61 från första parning vid den dagliga tempningen hade tempen droppat, då kommer valparna oftast inom 24 timmar! Snart skulle vi äntligen få träffa dom små liven..

Jag tempade ca varannan timma, ingen förändring, Ada hässjade och bäddade i mellan åt men var i övrigt som vanligt, hon åt med god aptit, tom sin kvällsmat bara några timmar innan valparna kom.

När det blev läggdags hade det fortfarande inte hänt något med tempen och vi gjorde oss redo för en lång natt.


00.30 hade tempen ökat och jag kände att hon hade verkar. Hon pendlade mellan att lägga sig i valplådan och att lägga sig bredvid mig i sängen.

Plötsligt känner jag något klibbigt mot mitt ben när hon la sig bredvid mig, vattenblåsa var påväg ut!


Jag flög upp ur sängen, lite smått panikslagen, tände lampan och i princip ropade, valparna kommer! David som låg och sov var inte riktigt lika pepp, haha. Han skulle upp och jobba på morgonen. Jag sprang och hämtade min låda med allt jag skulle kunna tänkas behöva och vi placerade oss i valplådan både jag och Ada. Hade hon fått välja hade hon valpat i sängen men kompromissen blev en matte i valplådan istället :)

1 mars klockan 01.20 kom den första valpen och döm om min förvåning när det är en pied tik! Jag hade inte alls räknat med att det skulle bli några kossor, tji fick jag! Sedan kom alla valparna med 20-40 minuters mellanrum fram till klockan 03.20. 

Ada var såå duktig, vi hjälptes åt att öppna fosterblåsan och knipsa navelsträngen. Jag fick låna valparna för att torka och suga rent i mun och nos. Men när alla valparna var ute fick jag inte hjälpa till mer, då skulle hon fixa själv! Självklart accepterade jag detta och lät henne pyssla själv men hon blev orolig när valparna pep. Hon förstod snart att det var mat dom ville ha och hittade valpen inte rätt hämtade hon mig så jag kunde hjälpa till. Vi hade det så mysigt <3

Tiden hos oss...

Så snart valparna öppnat ögonen började vi hantera dom mer, dom fick komma upp i sängen och mysa, vi satt ofta i valplådan och dom var inte mer än någon vecka när jag klippte klorna första gången för dom fastnade i filtarna. Vid tre veckor fick dom komma ut i större hage och träffa vår andra hund Nova. När valparna var 4 veckor åkte vi bil och hängde hos mormor och morfar på dagarna, där var vi både inne och ute i trädgården. Vi fortsatte med detta, minst en gång i veckan åkte vi dit tills alla valpar hade flyttat.

Från att valparna var ca 6 veckor tyckte dom valphagen var alldeles förliten och vi lät dom till stor del ha tillgång till hela lägenheten, bara om dom fick vara ensamma en stund och på natten fick dom sova i sin mindre hage som stod i sovrummet runt valplådan.

Det var inte bara fyra valpar i magen utan sex! Tre tikar och tre hanar.


Valparna i den ordning dom kom:


Aurora Sinistra, pied, tik.

Arcturus Black, svartbrindle med vitt, hane

Andromeda Tonks, brindle med vitt, tik

Apolline Delacour, pied, tik

Alastor Moody, röd med vitt, hane

Albus Dumbledore, brindle med vitt, hane.


Jag var sååå förvånad över färgerna, inte bara en utan två (!) pied och en röd?! Jätteroligt att få så många olika färger såklart! :)