Harry Potter -C-

Harry Potter - C - kullen

Sir Bobby

Ronjastaff's Fire N Ice

HD B/B

ED 0/0

Ögon u.a. 2020 & 2022

Patella u.a.

L2hga / HC clear by parents


Naomi

Violet Crown's Apolline Delacour

HD B/B

ED 0/0

Ögon u.a. 2019 & 2021

Patella u.a.

L2hga/HC Gen. clear.

BPH med skott

Sir Bobby & Naomi

Sir Bobby kommer ur lite lugnare linjer, vilket är en perfect match för Naomi. Han har en fantastisk mentalitet och älskar att hänga med familjens barn. Lugn & trevlig kille med tassarna på jorden. Pga pandemi är Sir Bobby ännu inte utställd men det finns goda meriter runt om honom. 


Naomi är en lite halvgalen tik med MYCKET energi. Hon är uppmärksam och lyhörd med stor vilja att vara tilllags. Hon gjorde ett fint BPH som finns att se på youtube. Naomi blev, endast 4 månader gammal, BIR i valpklass 4-6 månader på rasspecialen 2019. Då pandemin kom imellean har utställningskarriären inte riktig kommit igång, hon har samlat på sig ett 4:e pris i ÖKK och 3st excellent i öppenklass.


Vår förhoppning är rastypiska hundar, både mentalt och exteriört. Hundar som hänger med på det som erbjuds men också njuter av slappardagar i soffan. Då Naomi är en väldigt energisk tik bör man vara förberedd på att detta kan bli hundar som kräver lite mer av sin ägare än enbart sällskap och promenader.

Parningen

Naomi började löpa i april så parningsdax var lagom till påsk. Det blev många timmar i bilen men två parningar fick vi till med en dag emellan. 


Dom fattade snabbt tycke för varandra och det tog inte lång tid innan dom fick till en lyckad parning. Båda gångerna med hängning. 

Dräktigheten

Naomi gick fort in i "vuxen mode" ingen fick leka och hon bossade över de andra här hemma. Överlag tedde sig dräktigheten fullt normalt.


Eftersom Naomi fick väldigt stora valpar i hennes första kull va jag lite mer restriktiv med maten och bytte inte till valpfoder förens valparna var födda. 


Vi gjorde ettpar ultraljud och tog även en röntgenbild och kunde konstatera att där fanns 4 till synes friska valpar..

Violet Crown's ChoChang "Luna"

Violet Crown's Cedric Diggory "Theo"

Det va inte bara Naomi som va glad över att ha valpar hemma igen, Storma va överlycklig och Bilbo nyfiken. Så trots att dom bara va två hade dom från tre-fyra veckors ålder både barnvakt och lekkompisar 🥰

Valpningen

Naomi började bli lite orolig under dag 61, hon hade svårt att komma till ro, bäddade i soffan, ville in i valprummet, bädda lite, gå ut och sedan börja om från början. Till slut slog hon sig ner i soffan, det va väl lugnt tänkte jag. Hon hade ju inte hållt på särskilt länge så det borde va ett tag tills vi var i utdrivningsstadiet tänkte jag... men plötsligt såg jag att hon hade värkar! Då flyttade vi in i valprummet och skickade ett meddelande till husse som avslutade jobbdagen något tidigare för att komma hem och ta hand om resten av gänget som såklart inte va välkomna in i valprummet.


Det tog inte jättelång tid innan värkarna va i fullgång, Naomi är en "kan själv" tik och ville inte att jag skulle vara för nära. Så jag satt mest inne i rummet som sällskap samtidigt som jag skrev till Cilla (min alldeles egna valpmorska) att nu va det dags! Hon satt på jobbet och kunde inte komma ifrån men stöttade över telefon. Naomi bäddade och fixade stundtals så jag kunde se om där fanns en synlig fosterblåsa. Jag började se en liten utbuktning och strax därefter en fosterblåsa. Några krystningar så va valpen ute men något stod inte rätt till.

Jag tog valpen direkt och sög rent i mun och nos, gnuggade och gnuggade medans Naomi oroligt tittade på. Jag försökte lyssna men hörde inget hjärta slå. Efter 20 minuter av ihärdigt arbete att få igång lilla valpen så va det bara att inse att den inte skulle vakna till liv. Naomi fick undersöka valpen och sedan tog jag undan den men märkte snart att det oroade Naomi mer så jag la fram valpen till henne igen.

Det va det mest hjärtskärande jag sett när hon försökte få liv i valpen, Hon öppnade munnen på den och tvättade, duttade hårt med nosen mot den, buffade och buffade. Tillslut gav även hon upp och "begravde" valpen i en filt.


Sedan tog det ca 30 min innan hon hade värkar igen. Hon va så lugn och stillsam, inte ett uns oro så det oroade mig inte så mycket att det tagit en stund. Hon hade några kraftiga värkar och sedan paus och så höll det på. Men efter ett tag började oron växa och vi bestämde oss för att åka in till veterinären. Naomi skulle absolut inte följa med, hon vägrade lämna valplådan. Då insåg jag att det va hennes valp hon inte ville lämna så den lindades in i en handduk och fick följa med till Blå Stjärnan.


Vi fick snart komma in på ett "valpningsrum" där dom gjort i ordning med filtar och värmelampa. Dom tog in oss på röntgen för att se om det va ett felläge. Ganska uppenbart tyckte jag eftersom det inte kommer någon valp trots att hon krystat i över en timma vid det här laget säkert närmare två. Vi fick gå tillbaka till rummet, en sköterska satte kanyl och efter ytterligare en stund kom en veterinär in. Han började med att känna och kunde snabbt konstatera att valpen satt fast i bäckenet, den gick inte att rubba varken framåt eller bakåt. Veterinären tog fram ultraljudet och fann en död valp och två där hjärtat fortfarande slog och vi tog beslut att göra ett kejsarsnitt. Naomi fick ligga på dropp ett tag före dom tog in henne på operation.


Efter vad som kändes som en evighet kom en sköterska med valparna som vi fick ha uppsikt över, klappa, massera och hålla varma under lampan tills Naomi kom tillbaka från operation. Hon fick ligga kvar på dropp medans hon vaknade och valparna fick dia medans jag höll mig beredd på att stoppa Naomi om hon skulle försöka skada valparna. Allt gick fint och när vi väl va hemma igen pysslade hon fint om valparna och jag kunde halvsova mig igenom nästa dag. Även denna gången hade valparna blivit för stora för henne vilket va orsaken till att hon behövde göra kejsarsnitt även denna gången. Så nu blir det inga fler Nomnom valpar, hon är kastrerad och slipper leva livet med jobbiga löp 💜